МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Къща за гости Вила Мариана

се намира в гр. Батак, обл. Пазарджик, разположен в Западните Родопи на 1036 м надморска височина в долината по двата бряга на Стара река. Заобиколен е от всички страни с хълмове (100-200 м над равнището му), а над тях се издигат върховете на Баташката планина, която на запад граничи с Чепинска река, на юг - с Доспатска река и яз. Доспат, на изток - с река Въча, и на север - с Тракийската низина.

 

Гр. Батак е свързан със страната само с автобусен транспорт. Редовни линии има от София, Пловдив, Пещера, Пазарджик, Велинград, Доспат и други по-малки населени места в региона.

Автогара Батак – тел. 03553/2328

На 8 км от Батак и на 24 км източно от Велинград, на брега на язовир Батак, между двата града е разположен курортът Цигов Чарк. Той е единствен в България със съчетание на надморска височина от 900 - 1100 м, борова гора, ски писти и язовир, заобиколен от обширни ливади. Местността е била известна в миналото предимно с дърводобива, от където идва и името й. Чарк е остаряла дума за банциг - голяма машина за рязане на трупи. В региона има и други местностти с подобно име, но само Цигов чарк е станал известен благодарение на невероятната си природа и климат. Предлага отлични възможности за туризъм както през лятото, така и през зимата.

 

Районът има богато историческо наследство, земите тук са населявани от древни времена. Открити са следи от древните траки, римляни, византийци, славяни и прабългари.

Comments are closed.